Man ska ha husvagn…

9789170378003_200_himmelstrandDet är kväll. På sängen ligger Himmelstrand. Boken är skriven av John Ajvide Lindqvist och då vet man, att nu blir det läskigt. Efter att tidigare ha flörtat med både zombies och vampyrer ger han sig nu in i campinglivet, men glöm grillade flintastekar, baginboxar och strandhäng; i Ajvides värld är verkligheten förvrängd och det är Ingentinget som är kulissen för skräckromanen.

Tio personer (och en hund samt en katt) vaknar upp i sina husvagnar för att upptäcka att världen runtomkring dem ser annorlunda ut. En blå himmel utan sol möter en gräsmatta. Och på radion spelas endast schlagermelodier av Peter Himmelstrand.

Det känns som att John Ajvide Lindqvist har velat gå djupare i människors inre än tidigare, gräva fram deras mest traumatiska ögonblick för att de återigen ska ställas öga mot öga med det som de fruktar mest. Ta fram det som gör en människa till en individ. Han är bra på det, John Ajvide Lindqvist, att mejsla fram gestalter som får liv trots att de bara består av bokstäver.

Här finns fotomodellen Isabelle, som känner sig tom inombords. Här finns långliggaren Donald, som kan rabbla USA:s alla presidenter och som snabbt blir galen av kontrollbehov. Och så finns mjölkbönderna Lennart och Olof, vars personligheter får mig att tänka på hembakade bullar och kall mjölk. De känns trygga och på flera sätt lugnar de ner tempot i den annars så uppiskade stämningen i boken.

Jag gillar Himmelstrand, den är en riktig bladvändare. Men jag har lite svårt att hänga med mot slutet. John Ajvide Lindqvist kör all in med skräckmomenten och kastar in alla möjliga monster i blandningen. Det kan tydligen bli lite för mycket av det goda, eller ja, onda.

Himmelstrand får 3,5 av 5 palmhjärtan.

P.S Vill du känna av stämningen i boken? Sätt då på Alla har glömt med Towa Carson på Spotify. Ryser du till? Bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s