Delikat läsning om indiskt matgeni

Morais_EnFranskCurry_Omslag3D-286x400

I En fransk curry heter hjälten Hassan Haji och han älskade redan som bebis doften av kardemumma, fiskhuvuden och palmolja och förstod genast att mat; det är det göttigaste med livet. Och vilken tur då att Hassan växer upp i en stor kulinarisk familj, som äger en restaurang i Bombay.

Tillvaron vänds upp och ner när modern dödas i ett våldsamt upplopp och Hassans pappa tar med sig familjen och flyr till Europa, där de så småningom hamnar i en alpby i Frankrike. Eftersom mat är svaret på det mesta slår pappan upp portarna till ett indiskt matställe, något som inte uppskattas av ägaren till lyxkrogen mittemot som belönats med två stjärnor i Michelinguiden. Gourmetkocken Madame Mallory hatar konkurrenterna och hon gör allt hon kan för att få bort dem från byn. Samtidigt visar Hassan Haiji prov på att han kan göra mer än att steka ägg. Ja, det bor en sann mästare i honom; ingen vanlig liten mästerkock utan ett geni!

The New York Times har beskrivit En fransk curry som: ”En charmig roman, som att Slumdog Millionaire möter Råttatouille” och det kan jag till stora delar hålla med om. Här har vi klassresa, matlagning samt mixen av franskt och indiskt. Men, där Slumdog millionaire och Råttatouille lyckas med sina charmiga gestaltningar så får inte Richard C. Morais riktigt till ett lika fint porträtt av sin Hassan Haiji, vars personlighet är så tråkig att jag vill dunka ett naanbröd i huvudet på honom. Det hade faktiskt varit betydligt trevligare om den rappa Mallory haft en större plats i boken.

Men vem bryr sig egentligen om gestalterna när En fransk curry handlar om MAT? Knappt ingen, precis! Och där briljerar författaren med sina olika beskrivningar av rätter som får varenda liten organism i mig att vråla efter något att äta. Du kommer inte att bli besviken om du liksom jag älskar att gotta ner dig i en rejäl dos smaskig matporr. Ja, det skulle väl i sådana fall vara om du läste in lite för mycket i själva ordet matporr…

En fransk curry 100 steg från Bombay till Paris får 3 av 5 palmhjärtan.

P.S Jag ska absolut gå och se filmatiseringen av Lasse Hallström på bio.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s