Kör upp boken i näsan på en sverigedemokrat!

nyttigamanniskor”På tolv dagar drunknar 646 migranter i tre haverier på Medelhavet. De försökte ta sig till Italien och Malta”.

Oavsett om man är brun i sina politiska tankegångar eller röd så borde alla människor vara medvetna om att livet är ett enda stort lotteri – i alla fall var vi föds. Vissa barn föds upp med villa, volvo och vovve medan andra får kriget som en alltför nära granne. Inte finns det någon rättvisa i det. Du föds och blir därmed medborgare i ett land. Vissa länder är fetare med tillgångar och har turen att inte hamna i konflikt med en annan nation medan andra länder befinner sig i krig med ett annat. Inget barn har valt var det ska födas, man bara gör det och inget är förmodligen mer avgörande för hur ens liv ska bli. Det är heller ingen radikal tanke att alla människor vill leva, att vi har en stark överlevnadsinstinkt inom oss. Om vi då utsätts för fara och riskerar att dö är det heller ingen ologisk tanke att vi villl fly till ett ställe där vi är säkra. Och det är delvis om migration som reportageboken Nyttiga människor handlar om.

Journalisten David Qviström har under tio år skrivit om gömda flyktingar, asylsökande och politiken som omfattar dem och resultatet är en gedigen, omfattande reportagebok som varenda människa bör läsa. Qviström beskriver alla svårigheter som finns inom denna snåriga, tragiska värld. Hur många olika moment 22 det finns inom invandringen och hur dess människor behandlas. Om hur människor kan få asyl i Sverige, men måste ta sig hit på olaglig väg. Hur de riskerar att dö på sin färd hit, som de hundratals människor som dog i vågorna utanför Lampedusa förra året. Hur de som ändå lyckas ta sig till de förlovade nationerna i EU ändå kan få avslag på sina ansökningar men inte kan återvända till sina hemländer. Moment fucking 22.

Qviström skriver även om hur hela 600 000 – 800 000 människor är utsatta för trafficking i Europa, där sextrafficking verkar vara vanligast men där arbetstrafficking också existerar. Vi lever alltså i en värld där slaveriet är allt annat än utrotat. Det finns även människor som köper jobb i Sverige för att kunna få arbetsuppehållstillstånd och sedan jobbar över 12 timmar om dygnet för en struntsumma. Svenska arbetsgivare utnyttjar dessa människor för att få så billig arbetskraft som möjligt. De får slavar som håller käften.

David Qviström skriver rätt upp och ner om migration, gränser och människosyn. Han har intervjuat tiggare, snackat med gränspoliser, politiker, flyktingar och resultatet säger så mycket mer än ett kort nyhetsinslag i TV. Här får vi se migrationen på riktigt. Här breder den ut sig och som läsare får man verkligen sätta sig in i den på allvar. Se den, utan att titta bort. Nyttiga människor är en perfekt bok att läsa inför valet, att köra upp i näsan på varenda människa som ens övervägt att rösta på Sverigedemokraterna.

Boken får 3,5 av 5 palmhjärtan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s