Vykort till litteraturen

vykortVykort till litteraturen är litteraturkritikern Anatole Broyards (1920-1990) memoarer, som tyvärr aldrig hann bli helt klar eftersom han insjuknade i cancer och hellre ville skriva om det istället.

Det bubblade i New York efter andra världskriget och hela staden var i förändring. Många konstnärer och författare tog sin tillflykt till Greenwich Village där frigörelsen var som tydligast. Ut med kriget och in med bildning, konst och sex. Det är under denna tid som soldaten Anatole Broyard flyttar in hos Anaïs Nins adept konstnären Sheri, som vägrar ha på sig trosor, aldrig städar och som inte ser några problem i att kissa på travar med tallrikar i diskhon med ursäkten: ”De är ju ändå redan smutsiga”. Anatole och Sheri inleder ett stormigt kärleksförhållande som kan få vilken fransk relationsfilm som helst att blekna i jämförelse. Under slutet av 40-talet tar den sexuella frigjordheten sina första stapplande steg, Kafka blir allas husgud och psykoanalysen är varenda neurotikers snuttefilt. Anatole gestaltar på ett skickligt sätt både tidsandan och relationen med den egensinniga Sheri, som gör ett stort och bestående avtryck på honom.

Det går inte att läsa sig mätt på Vykort till litteraturen. Jag vill konstant ha mer, mer av denna period i mytomspunna Greenwich som,enligt Broyard, påminde om 20-talets intellektuella kretsar i Paris. Jag läser varje mening likt en hetsätare. Broyards ord är delikata, spröda och allt annat än en flottig Big Mac-meny. Vykort till litteraturen är mer som några aptitretande snittar. När jag är redo för huvudrätten så är tyvärr boken redan slut. Vykort till litteraturen får 4 av 5 palmhjärtan.

Annonser

One thought on “Vykort till litteraturen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s