Sveriges biffigaste bok

rivallattempelRiv alla tempel är första delen i en trilogi om maskulinitet av serietecknaren och författaren Henrik Bromander, där han enkelt vill vrida och vända på olika syner på manlighet. Riv alla tempel handlar om den feta småstadsgrabben Johan Andersson som på grund av sitt utseende blir mobbad och förnedrad av sina klasskamrater. Han flyr in i actionladdade wrestling-program på tv och en dag ska Johan också bli Stor & Stark. Bli någon man inte jävlas med, någon som slår först och frågar sedan. Som tonårsgrabb börjar han snegla mot kroppsbyggarkulturen och beslutar sig för att fettet ska ersättas av svällande muskler. Johan börjar lyfta vikter och knaprar alla möjliga olagliga preparat för att få kroppen att växa, vilket den gör. När Johan flyttar till Sundbyberg blir källargymmet Mariehäll hans nya hem. Här kan han konstant träna, sporra andra träningsfreaks och själv bli sporrad och få råd om vilka preparat som passar bäst för att bygga den kropp han vill ha. En 40-timmars arbetsvecka är uteslutet för Johan som ser byggandet som en livsstil och därför faller han snabbt in i kriminalitet och snabba pengar.

Att läsa Riv alla tempel är som att falla ner i kaninhålet i en twistad version av Alice i Underlandet och upptäcka en fanatisk värld där allt kretsar kring att bli ett muskelknippe, och att biverkningar som att pissa blod, bli paranoid, få allvarliga humörsvängningar, är den raka och enda vägen i ett liv där mottot No pain no gain styr. Den extrema kroppsbyggarkulturen är kanske inte synonymt med maskulinitet i vårt samhälle, det är möjligtvis en stundtals förlöjligad subkultur när det kommer till hur män ska vara och se ut. I landet lagom får ingen vara för stor eller för smal, men det är intressant att Henrik Bromander väljer att placera sin bok i en miljö som för mig är helt outforskad, att han just väljer det extrema Belgium blue-kroppsidealet som utgångspunkt. Det känns som att Bromander har tillbringat ett år inspärrat på ett svettigt källargym bland en hel del byggare för att få insikt i den världen. Förmodligen har även en del suspekta trådar på Flashback varit till hjälp. Expertisen är både bokens styrka och svaghet. Det blir helt enkelt för biffigt, för välpumpat med 391 anabolatyngda sidor och det hade inte skadat om vissa delar av boken blivit entledigade till soffpotatisar.

Riv alla tempel är en uppfriskande tjurskallig bok med maniska tendenser, vars ihärdighet kanske mer påminner om en lång tur på löpbandet än ett explosivt pass med hantlar. Språket har nämligen en något mjuk, monoton rytm som är lätt att landa i. Hantverksmässigt skulle jag vilja se att Henrik slipar till sin svarta humor som blänker till ibland och deffar till handlingen. Riv alla tempel är en bra bok och jag kommer definitivt läsa de kommande delarna. Boken får 3 av 5 palmhjärtan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s