Varning för sjukskrivning vid läsning av Nattfilm

nattfilmJag gillar verkligen Marisha Pessls debutroman Fördjupade studier i katastroffysik och är lika, om inte mer, förtjust i hennes andra roman, som är så spännande att det är fysiskt omöjligt att lägga ifrån sig boken (”viktiga” saker som jobb och matlagning är det väl på gränsen att man klarar av. Men jag varnar dig, det finns en risk att du plötsligt insjuknar i en odefinierbar åkomma och sjukanmäler dig och lever på färdigmat resten av veckan).

Nattfilm andas Stephen King, Donna Tartt, New York, gammal biosalong, cigaretter, hårdkokta deckare, Alfred Hitchcock, rökelser och skräckfilm. För det är i skräckfilmens värld som Nattfilm har sin kärna, men till formen sett hör den hemma i thrillerbåset.

Den grävande journalisten Scott McGrath vill ta reda på sanningen om den mytomspunne kultfilmsregissören Stanislas Cordova, vars skräckfilmer är så upprörande och svarta att de har blivit bannlysta och visas endast i smyg. Det är när regissörens dotter Ashley tar sitt liv som Scott beslutar sig för att gräva djupare i fallet och därmed även i Stanislas privatliv. Det blir en jakt som tar sin färd genom mentalsjukhus, häxbutiker, hemliga sexklubbar – och Stanislas egna enorma mansion. Alla artiklar, anmälningar, journaler och övriga dokument i boken förstärker den kittlande spänningen som biter tag i en direkt. Ja, från första meningen. Marisha Pessls drivande språk är en ren naturkraft i Nattfilm, orden väller fram likt en flod och det är omöjligt att inte dras med i styrkan. Jag vänder och vrider på allt som händer. Vad är sant och vad är påhittat?

Att läsa Nattfilm är som att åka en bergochdalbana med ögonbindel – det är omöjligt att veta när den hissnande färden från toppen ska komma eller om vagnen ska börja snurra runt i en loop eller tvärbromsa på en sekund. Nattfilm får 4 av 5 möjliga palmhjärtan.

P.S En annan bieffekt av att läsa boken är att man (läs jag) blir sugen på att skaffa en undulat.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s