”En bibliotekarie är en ful vresig tant”

Egentligen är allt pappas fel. Ja, att jag har börjat fundera på att byta yrkesbana och studera till bibliotekarie. När jag var liten var min favoritplats ett litet bibliotek på en liten ort i södra Sverige. Det var magiskt att få kliva in genom dörrarna och kunna välja och vraka bland alla böcker. Tack vare den lilla byggnaden kunde jag gå in i en garderob och ta steget ut i en magisk snövärld där djur kunde prata som människor. Tack vare den lilla byggnaden lärde jag mig att en tordyvel är så mycket mer än en insekt. Tack vare den lilla byggnaden ville jag veta allt om pyramider och faraoner.

Jag var en liten rödlätt tös med stora runda glasögon och jag hade alltid näsan i en bok. En dag tittade pappa på mig och min lillasyster Martina och sa: ”Du Martina, du blir nog modell när du blir stor och du Sofie, du blir nog en bibliotekarie”. Just då tog jag illa vid mig. I mina ögon var en bibliotekarie en ful, vresig tant (med bara några år kvar att leva) med en urtvättad grå kofta och en sur katt där hemma. Skulle jag bli en sådan?! Knappast. Idag vet jag bättre. Och jag vet att bibliotekarieyrket inte bara handlar om litteratur snarare om information. Och jag vet att det är lite som att skjuta sig själv i foten att utbilda sig till det eftersom det är svårt att få jobb. Samtidigt kan inte rösten inom mig tystna. Den som viskar om att jag innerst inne är en blivande bibliotekarie. Precis som pappa sa.

Annonser

3 thoughts on “”En bibliotekarie är en ful vresig tant”

  1. Vilket fint inlägg! Ja, jag älskar faktiskt mitt jobb men ibland känns det surt att en magisterutbildning ger så väldigt dåligt betalt. Jag hade planer på att jobba inom EU en gång i tiden, men har aldrig ångrat att jag läste en utbildning till.

  2. Jag drömde också om att bli bibliotekarie som barn. Jag drömmer nog om det fortfarande. I stället är jag sjukskötare, har jobbat som det i snart 19 (!) år. Drömmen kommer nog alltid att finnas där misstänker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s