”Det ligger ett lik på vår gräsmatta”

mordarenMördaren ljuger inte ensam, Farligt att förtära & Inte flera mord! Av Maria Lang
Förlag: Norstedts
Genre: Pusseldeckare

Retro är det nya svarta. Det har blivit poppis med vintage, inredningsprogram där 50-talets former gör comeback och det är inte längre gammalmodigt att sylta och safta. En tillbakagång menar vissa, förtjusande och miljövänligt, menar andra. I svåra tider av hög arbetslöshet och lågkonjunktur är det ibland befriande att fly till det förflutna. Maria Lang var efterkrigstidens deckarestjärna, hon skrev omkring 50 böcker innan hon avled 1991. Nu släpper Norstedts hennes tre första deckare i förtjusande upplagor.

Böckerna kretsar främst kring Puck, en litteraturvetare som lätt blir involverad i mordgåtor tillsammans med henne blivande make Einar Bure. Där finns även kommissarien Christer Wijk vid Stockholmspolisen som tack vare sitt intellekt klarar upp fallen. Det är klassiska pusseldeckare i Agatha Christies anda, även om Maria Lang inte når upp till sin brittiska kollega när det gäller finess och spänning.

Maria Lang placerar sina händelser på diverse isolerade platser; en ö, en skola och enfarligtattfortara liten by. Perfekta ställen för mord. I första boken Mördaren ljuger inte ensam smakar det svensk sommar när den är som bäst. Ja, utom all ond bråd död vill säga. Det solas, lagas mat, badas och smågrälas. Precis som i vilket semestersällskap som helst. Visst är det stundtals gammalmodigt och fånigt. Det svimmas konstant, det dricks visky, röks och gökas även när någon nära bekant har blivit mördad någon timme tidigare. Men det känns okej, det hör till den tidens deckare.

Maria Lang använder sig gärna av stereotyper; vackra elaka våp, käcka 17-åringar, stora trygga män och svamliga poeter. Det är väl först senare som författare börjar att bryta mot mallar, även om Maria Lang befriande spär på med sex och homosexualitet. Puck är dock något fördomsfull. I Farligt att förtära kan hon inte begripa hur de kan anklaga en lärare för att vara en mördare med orden: “Han är ju så ljus och blåögd och svensk”. Vissa formuleringar är dock utsökta, som denna:

intefleramord“Jag tycker inte på något sätt om det…Men ett faktum är att det ligger ett lik på vår gräsmatta.” Ur boken Inte flera mord!

Det som jag trivs bäst med i Maria Langs deckare är just att förflytta sig bakåt i tiden, till vippade kjolar, skoldans med läskedryck och korv, den enkla berättarestilen och avsaknaden av modern teknik, vilket kan ställa till det för dagens deckareförfattare med alla DNA-tester, mobiltelefoner och övervakningskameror. Det känns skönt att slippa allt det. Samtidigt blir det för pratigt, böckerna är mer som långa förhör som aldrig tar slut. Jag saknar tystare mellanakter där situationerna talar för sig själva.

Maria Langs deckare är värda att läsa och passar galant i hängmattan i sommar, gärna med en cocktail till. Eller två.

Böckerna får 3 av 5 palmhjärtan

Annonser

One thought on “”Det ligger ett lik på vår gräsmatta”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s