Konsten att vara feminist

Nej, feminism handlar inte om att vägra bära rosa och hata män. Det handlar om jämställdhet. Punkt. Lika rättigheter, frihet och tron på människors lika värde. Därför blir jag rädd när människor öppet kritiserar begreppet. Visst har det blivit nedsmutsat av politiker som har använt det i fel sammanhang eller i samband med något män är djur-uttalande, men det lilla fina ordet feminism borde inte få skulden. Det är dags att ta tillbaka det. För hur kan man vara emot något som har gett kvinnor rösträtt? Ett begrepp som har kämpat för dagis och jämställdhet? Fri abort? Som kämpar för att arbetsmarknaden ska sluta att döma människor efter vilket kön man har mellan benen? För det är väl knappast så att man styr ett företag med sin penis? Eller att man måste tjäna 9000 kronor mer i månaden för att man har en pung? Knappast.

Kritiken går över mitt förstånd. Den internationella kvinnodagen är en bra dag för debatt, att visa på hur det egentligen ser ut i vårt samhälle. Kvinnor studerar i större utsträckning, men ändå tjänar män mer pengar. Kvinnor utför betydligt mer arbete i hushållet. Varför är det så? För inte fan beror det på att det är befriande att skura en toalettstol. Och varför existerar fortfarande mäns våld mot kvinnor?

Jag blir ledsen. För feminism handlar inte om saker som att vägra ditt barn en färg, men det ska vara på lika villkor. En fin sorts frihet. Tjejer kan åka cross, bära rosa och ha ett dockhus lika mycket som killar ska få kunna ha på sig en prinsessklänning, spela fotboll och vilja bli sjuksköterska när han blir stor. Den sortens frihet kan inte vara fel. Vi är alla människor och individer. Det är större skillnad på person och person än vad det är mellan män och kvinnor. Feminist? Javisst.

Bra litteratur för dagen
Bitterfittan av Maria Sveland
Pennskaftet av Elin Wägner
Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

(Och så vill jag tacka Emma för att hon väckte lusten att skriva om jämställdhet, efter att ha läst hennes blogginlägg. Gör det ni också.)

Annonser

7 thoughts on “Konsten att vara feminist

  1. Visst blir man ibland bara så trött på alla dessa misstolkningar kring hur en feminist är. Feminister ”är” inte på något speciellt sätt. När folk pratar nedvärderande om feminismen brukar jag fråga om de är för lika rättigheter mellan alla människor som lever på vår jord och självklart svarar de alltid ja! Men när jag då hävdar att de är feminister rynkar de på näsan. Förstår inte varför det så ofta är så många förutfattade meningar kring feminister och feminismen.

  2. Ja,jag förstår inte varför det har blivit så fel. Bara för att en del feminister har uttalat sig konstigt, så borde man väl inte generalisera en hel ism. Det gör man ju inte med andra. Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan vara emot jämställdhet och på ett sätt spotta på det som feminister har lyckats uppnå.

  3. Jag håller inte med dig.
    Var inte ett offer.
    Tro inget annat än att vi män kommer att kämpa emot detta genom att ifrågasätta och debattera, diskutera med alla vi hittar. Givetvis på ett lagligt och demokratiskt sätt. Men vi kommer inte att vara tysta och låta feminister sätta dagordningen. Aldrig i h-e!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s