Jakten på den svenska historien 1

historienomsverigeJag ska bli mer allmänbildad, tänkte jag och greppade tag i hyllvärmaren Historien om Sverige: Från istid till framtid av Herman Lindqvist. När andra radar upp kungar, krig och årtal på fester, sitter jag stum i bakgrunden och grubblar på när jag egentligen ska baka den där citronpajen som jag har tänkt på i över tio år. Historia är min akilleshäl (och egentligen geografi, som kan vara världens tråkigaste ämne, ja efter matematik och fysik). En snabblektion i historia utlovar Herman Lindqvist med sin 719 sidor långa bok.

Många årtal blir det. Många kunganamn staplas på hög och krig och avrättningar avlöser varandra. Män mördar män. Män mördar kvinnor och barn. Män avrättas och män härjar. Det är blodigt och brutalt. Det är männens tid. Nu har jag kommit in i 1600-talet och jag måste påstå att det knappast är årtalen när kungarna föddes och dog som är det intressanta. Det är givetvis de små anekdoterna och all kuriosa. Därför tänkte jag plocka ut det göttigaste ut vår historia. Alltså, ingen sedvanlig recension.

Det göttigaste ur Sveriges historia Istid – 1600-talet
Eftersom nordborna var stridsdugliga och skickliga sjöfarare, så trivdes många bönder med att bli vikingar (läs mördare) som åkte iväg till bland annat England och plundrade. Därför är över 900 av engelska språkets vanligaste ord från början nordiska. Ord som husband (husbonde) och window (vindue). Det finns över 600 ortnamn i England som slutar på by exempelvis Grimsby och Thoresby.

* ”Det medeltida Sverige var mångkulturellt och kosmopolitiskt (In your face Sverigedemokraterna), för i de nya städerna hördes tyska, finska och finlandssvenska.” Runtom i Sverige talades även danska och norska och i klostren blandades svenska munkar med de från Frankrike, Tyskland och England. 

* Få är det som inte har hört talas om Birgitta Birgersdotter, som gick till historien som heliga Birgitta och som blev ”Sveriges första riktiga europeiska kändis”. Det är lätt att tro att hon var en blyg och timid varelse. Så var inte fallet. Hon avskydde kung Magnus Eriksson och var den som spred de värsta ryktena om hans kärleksliv. ”Hon kallade honom Magnus Smek”.

* Gustav Vasa hade många utländska fiender och en rad mordplaner sattes i verket. Hansan försökte förgifta honom, det gick inte. Sedan skulle han knivdödas, det sket sig. Slutligen skulle man spränga honom i luften, men ett fyllo vid namn Hans Vindrank (OBS! Inget skämt) avslöjade alltihop. 

* Skatter känns svenskt. Under början av 1600-talet behövde Sverige mer pengar, landet var skuldsatt. Hundskatt infördes, sedan kom skatt på peruker, klockor och fönsterglas i hemmet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s