Världens viktigaste recension

rosasbussRosas buss av Fabrizio Silei och Maurizio A.C. Quarello
Förlag: Alvina
Antal sidor: 40
Genre: Barnbok

Jag får alltid en tår i ögat när jag tänker på Rosa Parks. Civilkurage är bland det finaste som finns. Finare än kärlek. Idag är det 100 år sedan Rosa Parks föddes i Tuskegee i Alabama. Hon växte upp under en tid då världen var uppdelad i svart och vitt. Under en tid då det fanns lagar för att svarta skulle lämna sin plats för de vita på bussen.

Boken Rosas buss handlar om den dagen då Rosa Parks visade en hel värld att ett ögonblick kan förändra allt. Att en människa kan förändra. I boken följer Ben med sin morfar till ett museum. Där står en gammal gul buss. Gäsp, tänker Ben. Då börjar morfar berätta om sin ungdom, då allting såg annorlunda ut. En tid då Ku klux klan obestraffat kunde misshandla färgade människor, utan att någon brydde sig. Han berättar om en tid då vissa restauranger och barer hade en skylt där det stod: Whites only! Morfar berättar om en kvinna som vägrar att ge sin plats på bussen till en vit man. Starten på Bussbojkotten i Montgomery som blev grunden för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Boken är full av konstnärliga illustrationer, som kanske passar bättre för vuxna än för barn. De är allvarsamma och skickliga. Jag tycker att det är bra att en del av bilderna är svartvita av flera skäl. De symboliserar dåtid och de visar på hur världen var uppdelad i just svart och vitt. En värld som till stora delar lever kvar än idag. Se bara på filmvärlden. Se bara på TV-serierna. Läs nästan vilken bok som helst. En till stor del vit och färglös värld. Trist, men sant. Rasismen frodas än idag och det är därför böcker som Rosas buss behövs. För att visa att civilkurage kan förändra världen. Att vi inte kan blunda för vår verklighet i detta nu.

Idag, den 4 februari 2013, är en dag som kräver lite mer ryggrad och att vi står upp mot fördomar och förtryck. Idag och alla andra dagar.

Rosas buss är en viktig bok. Den borde bli ett måste på förskolan eller lågstadiet. Bra för diskussioner och som ett hjälpmedel i undervisningen. Sista sidan i boken får mina ögon att tåras. Det är så jäkla fint. Rosas buss får 4 av 5 palmhjärtan.

Annonser

5 thoughts on “Världens viktigaste recension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s