Aldrig bättre av O Thiam Chin

aldrigbattrebildAldrig bättre av O Thiam Chin
Förlag: Tranan
Antal sidor: 249
Översättning: Anna Gustafsson Chen
Genre: Novellsamling

För vissa författare verkar behandlingen av ord så lätt, de blir smidiga som vatten i deras händer. Stephen King är en sådan författare. Bodil Malmsten är också en sådan författare. O Thiam Chin kan också sålla sig till den privilegierade skaran. Han behärskar ord, det blir en behaglig följsamhet i hans meningar och de subtila känslorna av hopp, sårbarhet, sorg och besvikelse blandar sig med varandra på ett stilfullt sätt.

O Thiam Chin rör sig lika skickligt mellan misshandlade kvinnor, flickor på rymmen från ett ungdomshem, en cancersjuk mamma – som en kinesisk immigrant i Singapore. Tunga ämnen blir fjäderlätta att läsa, på ett bra sätt. Jag tar in det han skriver, orden fastnar och blir mentala bilder. Som när de intagna Amy och hennes vän stjäl pappans Jaguar XK, susar fram på motorvägen lyssnandes på Green Day och kör på en hund. Eller som när en misshandlad kvinna hämnas på sin man och tänder eld på honom.

O Thiam Chin verkar svag för människans svårigheter med att se sin egen verklighet, att det är lättare att istället se andras. Som sonen som ser sin mamma sakta dö i lungcancer, men ändå finner en tröst i att börja röka. Eller som kvinnan som tar hand om sin systerdotter som blir misshandlad av sin man, men som själv vägrar att se att hon har utsatts för samma orättvisa och osunda behandling, trots att hon har fått ena ögat utstucket av en gaffel. Det här är bra, riktigt bra.

O Thiam Chins Aldrig bättre berör och är en av de bästa novellsamlingar som jag har läst. Mina favoriter är Fyrverkerier, Exodus och Rökning. O Thiam Chin är en författare jag kommer att återvända till.

Aldrig bättre får 4 av 5 palmhjärtan.

 

Annonser

2 thoughts on “Aldrig bättre av O Thiam Chin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s