Bunkern av Hanna von Corswant

bunkernBunkern av Hanna Von Corswant
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 231
Genre: Skräck light

Jag kan inte motstå en bok med titeln Bunkern, det är så många associationer kopplat till ordet; krig, militärer, instängdhet, mörker, kedjor och vapen.

I Hanna Von Corswants Bunkern kretsar handlingen kring en nedlagd minkfarm. Dit anländer den uttråkade Charlotta, för att hjälpa till att rusta upp gården. Annars jobbar hon på en bank inne i stan och är svag för pengar, som hon sällan har tillräckligt av. Två äldre systrar har köpt den gamla minkfarmen och har planer på att hyra ut barackerna till ett scoutläger under sommaren. Med på gården finns Lisa, en singelmamma med ett smittande skratt och Tomas, som mest håller sig för sig själv. Men konstiga lukter och drömmar börjar att smitta av sig på de nyanlända. Och när Lisa plötsligt försvinner efter en promenad stiger Charlottas oro. Vad döljer sig egentligen inne i skogen?

Hanna Von Corswant använder sig av en melankolisk, nästan sträv berättarton. Den ligger som ett grått dis över orden, vilket passar bra för en skräckroman. Tyvärr fastnar jag aldrig. Det verkar lovande. Banktjänstekvinna reser till nedlagd minkfarm, som ägs av två systrar varav den ena är blind, men säger sig se syner. Svårt att slå de premisserna, men handlingen känns för otyglad, för oklar och utan en givande riktning. Utan att ha nerven där man biter sig i naglarna av spänning. Här är det mer diffust. Lite militärhistorier slängs in, någon anekdot om en avliden pappa, en försvunnen fru, döda igelkottar som bränns upp och ett spökhus i skogen. Som finns men ändå inte finns. Det blir för många delar.

Jag fastnade mest för de två systrarna som är bra porträtterade. Tomas fyller knappast någon funktion alls. Jag har inte läst Hanna von Corswants debutroman Barnflickan, men blir sugen på att göra det. Trots att jag inte fastnade för Bunkern så tycker jag om den mörka tonen, scenerna och avsaknaden av överdrivna skräckfenomen.

Bunkern får 2,5 palmhjärtan av 5 möjliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s