Nattens cirkus av Erin Morgenstern

nattenscirkusNattens cirkus av Erin Morgonstern
Förlag: Norstedts
Sidor: 421
Översättning: Jan Risheden
Genre: Magisk roman
______________________________________
Inledningen är magisk. Det är omöjligt att inte känna doften av popcorn, knäck och smörkolor. Berättandet är smygande och hela historien känns levande. Nattens cirkus är förunderlig och jag vill lägga den i crepepapper och ge bort den i present. Till alla som gillar magi. Till alla som gillar ett sprött språk.

Nattens cirkus handlar om en cirkus som öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen. En cirkus som plötsligt kan dyka upp, varsomhelst i världen. Bakom tälten, godisstånden, de mänskliga skulpturerna och fyrfatet pågår en kamp. En kamp mellan två magiker, Marco och Celia, som har blivit tränade sedan barnsben. Utmaningen är som ett magiskt schack, men utan tydliga spelregler. Bara en kan vinna. Här finns den grå mannen utan skugga, kontortionisten som kan forma sin kropp i alla möjliga gestalter och tvillingarna som kan se in i framtiden.

Jag grips inte lika mycket av själva utmaningen som av känslan och språket i boken. Man vävs in i berättelsen. Författaren Erin Morgonstern använder sig inte av lätta trick för att skapa stämning. Det är inga drakar, inga kaskader av trollformler och ingen tydlig ärkefiende. Resultatet blir en saga som förför och trollbinder ens sinne.

Elin läser och skriver, du hade helt rätt. Jag blev inte ett dugg besviken.

Boken får 4 av 5 palmhjärtan.

Annonser

5 thoughts on “Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s