Middagen som bjuder på obehag

middagen-361x520

Middagen av Herman Koch
Förlag: Lind & CO
Sidor: 333
Genre: Obehaglig roman
_______________________
“Vi skulle gå på restaurang”. Så inleds Middagen av Herman Koch. Denna nederländska storsäljare som, enligt förlaget, har vunnit ett flertal prestigefyllda priser. Jag kan förstå varför.

Två bröder tar med sig sina fruar på en fashionabel restaurang. Den ena brodern är en välkänd politiker som väntas bli Hollands nästa premiärminister. Den andra är en förtidspensionerad lärare. Samtidigt som rätterna avbyter varandra väntar alla på det oundvikliga. På orsaken till varför de har träffats denna sommarkväll. Föräldrarna ska diskutera hur de ska gå tillväga med sina söner som har begått ett avskyvärt dåd. De har tänt eld på en uteliggare.

Middagen är lika välkomponerad som en trerättig måltid. Men jag kan inte förstå varför föräldrarna träffas på en restaurang? Det är helt enkelt obegripligt.

Herman Koch förflyttar sig skickligt mellan dåtid och nutid, mellan olika sinnesstämningar och föder obehaget som växer allteftersom. Middagen är obehaglig, riktigt obehaglig. Boken handlar delvis om föräldrarnas dilemma. Vad är man egentligen beredd att göra för att försvara sitt barn? Men den handlar om mer än så. Herman Koch lyfter fram vardagsrasism, restaurangseder, falskhet och cynism. Rätt och fel. Människans mörka vrår.

Inledningens historia är miltals från slutets historia. Ingenting är självklart. Karaktärerna byter plats och naggas i kanterna. Allt kastas omkring. Det goda får svarta stänk och det onda får vita stänk och historien förvrängs. Vågskålen skiftar.

Middagen smakar rått och kallt. Den bjuder på läsning som är omöjlig att avbryta.

Boken får 4 av 5 palmhjärtan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s