Att skapa en seriemördare

Fallet Thomas Quick av Hannes Råstam
Förlag: Ordfront
Sidor: 404 sidor
Genre: Reportagebok
_____________________________________
Han döms för åtta mord. Thomas Quick som under 1990-talet blir känd som en sexualsadistisk seriemördare med smak för småbarn och kannibalism. Sverige har fått sin första seriemördare. Medierna och allmänheten förfasas över detta monster. Själv är jag en av dem som sitter bänkad framför Tv:n och ser hur Thomas Quick vallas runt i Appojaure och ska rekonstruera morden på de holländska makarna Marius och Janni Stegehuis. Jag och resten av TV-tittarna ser hur en galen Thomas Quick kastar sig över ett tält och hugger i tältduken med sin imaginära kniv. Hur han frustar och grymtar som ett vilddjur. Som ett monster.

Allting börjar på en strand vid sjön Ljustern. Året är 1992. Thomas Quick är tillsammans med sin vårdare när han plötsligt säger: ”Undrar vad ni skulle tycka om mig om ni fick veta att jag gjort någonting riktigt grovt.”

De orden leder till att Sveriges värsta seriemördare skapas. Polisen blandas in och under åren som följer erkänner Thomas Quick sig skyldig till omkring 30 mord, av vilka han döms för åtta. I boken Fallet Thomas Quick är andemeningen tydlig. Quick är oskyldig. I motsats till bilden av den monstruösa seriemördaren visar journalisten Hannes Råstam upp en rättsskandal. Thomas Quick är djupt nerdrogad under de olika vallningarna, den tekniska bevisningen existerar knappt och människor som borde kallas som vittnen gör det inte. I utredningens kärna finns överåklagaren Christer van der Kwast, polisutredaren Seppo Penttinen, terapeuten Birgitta Ståhle och advokat Claes Borgström (som inte ens han jobbar för att Quick är oskyldig). På olika sätt förvanskas bevis som tyder på att Quick inte är skyldig. Utifrån skrämmande ovetenskapliga psykologiska resonemang spelar det egentligen inte så stor roll vad Thomas Quick säger. Vänster blir ändå höger och vice versa. Ett mordvapen som börjar med en kniv kan efter tio ytterligare gissningar slutligen hamna rätt. Ledande frågor med ja och nej- svar är vanligast förekommande.

Att få av Quicks första påståenden sällan stämmer verkar inte få någon effekt på utredarna. Han påstår att han har mördat en pojke i Växjö. Polisen tror honom. Att Quick på morddagen har konfimerats tillsammans med sin tvillingsyster och att det dessutom finns bildbevis verkar inte vara relevant. Och det faktum att han erkänner sig skyldig till att ha mördat två afrikanska flyktingar i Norge och att dessa senare visar sig vara vid liv verkar inte få utredarna att tvivla på hans trovärdighet.

Fallet Thomas Quick är skrämmande läsning. Om det som Hannes Råstam skriver stämmer så är de åtta domarna Sveriges största rättsskandal. Skyldiga mördare har gått fria och istället har en labil sinnessjuk person tagit på sig alla mordfall som han i princip har kunnat ta på sig. Hannes Råstam har med en nästan manisk nyfikenhet gått igenom stora delar förhör,  pratat med vittnen och läst obduktionsprotokoll. I sju månader lusläser han material och vänder och vrider på utredningarna. Det är journalistik när den är som bäst. Och det handlar inte om att Quick är en god eller en ond människa. Han är trots allt dömd för sexualbrott, dråpförsök och rån. Det handlar om att reda ut en svensk rättsskandal. Fallet Thomas Quick är en viktig bok. Den är välskriven och trots att man kastas hit och dit i de olika utredningarna är det ändå lätt att följa den röda tråden.

Jag blir rädd, upprörd och ställer mig samma fråga som Hannes Råstam gör i början av boken: ”Hur många fler där ute är oskyldigt dömda?”

Fallet Thomas Quick får 4 av 5 palmhjärtan.

Annonser

2 thoughts on “Att skapa en seriemördare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s