Att upptäcka ett nytt författarskap

Kerstin Thorvall. Jag smakar på namnet. Hon ligger bakom ett författarskap som jag tidigare inte har provat på. Tills nu. En del av hennes böcker stod uppradade i min mormors sovrum. Kanske mest på grund av att min kära, och sedan två år bortgångna mormor, var en lojal medlem i en bokklubb än följden av ett medvetet val. För mycket snusk, sa hon och skakade på huvudet för att därefter peta i söndagssteken på spisen.

Kanske var det därför som jag aldrig drog ut en bok med Kerstin Thorvall skrivet på ryggen ur bokhyllan i mörkt trä. Ungefär tio år senare har jag läst ut När man skjuter arbetare. En följd av ett loppisbesök för två veckor sedan då jag fick syn på boken i raderna av litteratur som inte lockade. Men då bestämde jag mig, dags att bli av med Kerstin Thorvall-oskulden. Och vilken fröjd! Kerstin Thorvall är skicklig med språket och har en ton som ständigt driver mig att fortsätta läsa. Historien om den unga och intelligenta Hilma som svärmas av läroverksadjunkten Sigfrid och som väljer äktenskapet framför ett yrkesliv som lärare. Likt ett lamm till slakt leds hon till ett bröllop som slutar i tragedi. Den man som hon såg som kärleksfull, spontan och skönsjungande är sinnessjuk. En diagnos som ingen har nämnt.

Romanen bottnar i Kerstin Thorvalls föräldrars bakgrund och på det viset även hennes egen. Det är intressant att ta del av ett trettiotalets Sverige i förändring, på väg in i den framväxande nazismen, den begynnande kritiken mot klassamhället och där diskursen om kvinnan som en lägre stående varelse än mannen råder. Kerstin Thorvall målar inte upp en svartvit värld, även maken har karaktärsdrag som inte är genomonda. Han tror på arbetarnas rätt till en högre ställning och att de har rätten att gå emot högre makter. Medan Hilma anser att varje människa har sin plats och där ska hon förbli.

Jag har helt enkelt upptäckt, ett för mig, helt nytt författarskap och vilken glädje när jag insåg att När man skjuter arbetare följs upp av I skuggan av oro och Från Signe till Alberte. Glädjen blev ännu större när jag fick syn på dem i hyllorna i en av stadens loppisar…

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall får 4 av 5 palmhjärtan.

Annonser

4 thoughts on “Att upptäcka ett nytt författarskap

  1. Fint beskrivet! Jag har heller aldrig läst Kerstin Thorvall. Inte heller Gerda Antti, men hennes kommande Adamsons tänkte jag faktiskt försöka läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s