Bakom kulisserna på Bokmässan

Genom vindlande gångar och trappor tar vi oss in i Bokmässans innersta kärna. Här bestämmer post it-lappar i kulörta färger. Bland porträtt på nobelpristagare och litterära elefanter bokas det författare i allra största hemlighet.

Vi är 20 boktokar. En del är nervösa, andra mer förväntansfulla och ivriga. De flesta sitter på sina hotellrum. Några tittar ut över ett öde Liseberg. Andra bloggar, läser en bok eller sitter på ett tåg som är försenat. Vi är 20 bloggambassadörer som väntar på att få gå bakom kulisserna på en av årets största litterära händelser – Bokmässan.

Men nu finns det inga böcker, inga förlag eller författare i hallarna. Istället står lyxbåtar i miljonklassen uppställda på rad. En konstig syn. Vi slussas genom passager där det luktar fisk och slutligen är vi framme vid Bokmässans högborg. I trivsamma lokaler visas vi runt. Ett bord är uppdukat med snacks och drycker. Överallt hänger tavlor med författare och reklamaffischer. Nyfikna strosar jag och de andra omkring i lokalerna. Vi får se hur mässan byggs upp med hjälp av post it -lappar och försöker att känna igen alla författarporträtt (vilket inte är helt lätt).

Sedan är det dags att lyssna på den karismatiske Bertil Falck, mannen som grundade Bokmässan (han har träffat en hel del fascinerande människor och kan nog avslöja ett och ett annat kärleksförhållande som uppstått under bokmässans dagar). 1985 gjorde den entré i blygsam skala. Han är skicklig på att måla upp en bild av en tid då puffärmar, cigaretter och whisky spelade en avgörande roll för att ro i hamn affärer. Efter att ha lyssnat på anedokter om bland andra den dåvarande skandalförfattaren Jackie Collins (en del förlag hotade att hoppa av mässan för att den hade blivit ett ”horhus” pga hennes medverkan) avancerar minglet.

Det serveras en underbar italiensk buffé med salami, lufttorkad skinka, oliver att dö för och en massa andra delikatesser (foodorgasm). Jag och några andra slår oss ner i Nobelrummet, fint ska det va! Det är härligt att sitta ner och diskutera bokpriser, bloggar och andra livsviktiga saker med andra boknördar.

Jag somnar sött i en av mina två sängar på hotellrummet. Efter att ha sett bitar av Smurfarna (jag vet inte heller varför jag valde den) och läst i The Extra Man av Jonathan Ames (måste läsa mer av manusförfattaren till TV-serien Bored to death) önskar jag att det inte är den enda och sista natten.

På morgonen vankas det frukostbuffé. I vanliga fall brukar jag kunna få i mig en hel, men underpresterar rejält. Matvrak till trots, äter jag endast en tallrik yoghurt och två frallor. Pappa hade skämts. Hans största motto i livet, efter ”Arbeta, arbeta” är ”Gratis är gott”. Därefter får vi träffa flera av människorna bakom kulisserna på Bokmässan, en näve trevliga och kunniga personer (bland andra VD:n Anna Falck). Intressant att få höra hur en mässa som varje år lockar 100 000 människor fungerar. Därefter blir det lunch på Incontro. Italienska smaker, mumma! 

Det kan inte bli ett bättre slut på dagen och vistelsen.

Tack Birgitta Jacobsson Ekblom och Hanna Johansson för två härliga halvdagar!

Och tack alla ni andra bloggambassadörer för trevligt sällskap! Tyvärr hann jag inte prata med alla, men vi syns om 233 dagar! Då ska det bokmässas som aldrig förr!

Annonser

3 thoughts on “Bakom kulisserna på Bokmässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s