Konsten att tala med en änkling


Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper
Förlag: Gilla böcker
Sidor: 318
Genre: Roman
____________________________________________________________________________
I konsten att tala med en änkling befinner sig Doug i en livskris. Hans fru har omkommit i en flygolycka och ett år senare har sorgen fortfarande ett hårt grepp om hans hjärta.

”Jag hade en fru. Hon hette Hailey. Nu är hon borta. Och jag med.”

Runtomkring Doug finns människor som vägrar att låta honom fastna i depression och alkoholism; den upproriske tonårssonen Russ som bearbetar sin mors död genom att slåss, den kurviga grannen Laney som kommer med mat på tisdagar, tvillingsystern Claire som blivit på smällen med sin man som hon inte älskar. Tillsammans med de övriga familjemedlemmarna försöker de att hålla ihop trots sorg, alkoholbesvär och en pappa som stundtals klär av sig in på bara kalsongerna för att spela baseball. Det är känsloladdat och underbart förpackat. En roman som berör, upprör och som är värd en stor publik.

”Det här är ingen familj, det är ett mentalsjukhus!” ”Kom igen nu skruttan”, säger jag mjukt. ”Det är pappa. Vad är det värsta som kan hända?” Och det är då basebollen flyger in genom fönsterrutan. Portia gallskriker och kastar sig raklång, Claire tappar vinglaset som krossas mot det importerade klinkersgolvet samtidigt som fönstret exploderar över maten på köksbänken i ett regn av glassplitter”.

Året kan inte börja bättre. Jonathan Tropper imponerar med en bok som är nästan lika tragisk som den är komisk. Berättelserösten träffar mitt hjärta direkt och samtidigt som det är välskrivet, smart och rätt tårdrypande så går det inte att sluta le. För det är så bra. Med en självklar ton i texten kommer karaktärerna till liv och som läsare vill man hoppa in i striderna, slå Haileys exman på käften och omfamna Doug och den struliga, men känslosamma styvsonen. Jag vill dricka vin med systern Claire och skrika och gapa om livets orättvisor. Så meddragen blir jag i denna bok. Denna underbara bok, som nästan direktkvalificerar Jonathan Tropper som en av mina favoritförfattare.

Och då har jag endast läst ett av hans verk.

Konsten att tala med en änkling får 4 palmhjärtan av 5 möjliga.

Annonser

6 thoughts on “Konsten att tala med en änkling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s