1Q84 av Haruki Murakami

1Q84 av Haruki Murakami
Förlag: Norstedts
Sidor: 451
Genre: Roman
_______________________________________________________________________
Jag har väntat så länge på att bli översköljd av Haruki Murakamis fjäderlätta språk, magi och starka berättarröst. I första delen av 1Q84 blir jag besviken. Alla detaljer om sex är banala och känns gammalmodiga. Nåja, det är ju 1984, men ändå. Beskrivningarna känns malplacerade och används fel. Språket blir stundtals för naivt och min stora läsupplevelse raserar efter bara ett tiotal sidor. Det känns till och med slarvigt skrivet.

Det som skulle bli ett långt förälskelsetal har nu omvänts till ett milt och halvtamt försök att inte visa min besvikelse allt för mycket. I bland känns det som att Haruki Murakami består av två personer, för hur kan samma författare ligga bakom ett av världens bästa verk Kafka på stranden och den här boken? Inte för att 1Q84 inte är värd att läsa, men den besitter inte alls samma kvalité. Det är två olika världar.

I första delen av 1Q84 kastas läsaren mellan två huvudpersoner; den sexuella hämndängeln Aomame och Tengo som drömmer om att lyckas som författare, men även han ockuperad av tankar kring nakna bröst och samliv. Två personer som i början tycks befinna sig långt bort från varandra, men vars liv börjar kretsa kring liknande fenomen. Aomame hamnar efter att ha sutttit fast i en taxi i Tokyos rusningstrafik i en annan verklighet – i 1Q84 års värld. Tengo å sin sida blir ombedd att skriva om en ung flickas manus till en skrivtävling. Men vad handlar egentligen berättelsen om och i vilken värld har egentligen Aomame hamnat i? Det är två grundläggande frågor som man som läsare får ta del av i denna livliga berättelsehybrid.

Det finns så många lösa trådar i denna berättelse att likt en gott och blandat påse vet man aldrig vad nästa stycke ska innehålla. Under läsningens gång tornar en värld av frigjort sex, våldsamma män, en religiös sekt och little people upp. Det är gåtfullt, stundtals irriterande, men intresset öker allt eftersom. Den 17-åriga Fukaeri som inte kan tala ordentligt och som ligger bakom berättelsen Luftpuppan, är en karaktär höjd i dunkel och som jag gärna vill veta mer om. För det är säkert, trots min inledande kritik så är det ingen tvekan om saken, Haruki Murakamis största litterära satsning hittills måste läsas klart.

1Q84 får 3 av 5 palmhjärtan.

Annonser

One thought on “1Q84 av Haruki Murakami

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s