En julsaga av Charles Dickens


Världens juligaste bok har blivit framröstad och som Bokdjungeln tidigare har meddelat är det En julsaga av Charles Dickens som har fått utmärkelsen. Eftersom jag har sett otaliga filmversioner av boken (den senaste var med Jim Carrey i en animerad version från 2009. Vacker!) var det inte särskilt överraskande att ta del av innehållet. Däremot känns den smått tidslös.

I ett 1800-tals London i vinterskrud förbereder sig staden inför julafton. Men inte den giriga affärsmannen Ebenezer Scrooge. För honom är julen humbug! Det viktiga är pengar, inget mer. Under sena kvällstimmar får han besök av tre andar; en från det förgångna, en från nuet och en från framtiden. Ska hans hjärta smälta eller går han en mörk framtid till mötes?

I en spökhistoria med ett romantiskt sken berättas en historia om ett av julens största teman; godhet och givmildhet. Visst blir det lite smörigt på sina ställen, men historien känns ändå välbevarad. Charles Dickens lyckas beskriva sina karaktärer på ett som stundtals får mig att le. Här kommer en liten godbit som beskriver Ebenezer Scrooge:

”Men Scrooge gick upp utan att bry sig ett dugg om mörkret: mörker är en billig vara och det tyckte Scrooge om”.

Bara sidorna om all mat som lyfts fram i boken gör den värd att läsa. Ett myller av olika delikatesser blandas med varandra i stadsmyllret.

”..att te – och kaffedoften utgjorde en ljuvlig bladning som stack en i näsan; att russinen var så söta och fylliga, mandlarna så enastående vita, kanelstängerna så långa och raka , de andra kryddorna så doftande..”

En lagom dos av matporr med andra ord. Och visst finner jag den här boken charmig, även om den blir lite för geggigt sentimental med den lilla Tim med sina kryckor och andra snyfthistorier, men samtidigt är det en klassisk saga, en spökhistoria som med sina enkla element kommer att leva vidare. Om ni kan så tycker jag att ni ska försöka att läsa versionen med Roberto Innocentis fantastiska illustrationer. Han lyckas framhäva Charles Dickens-känslan på ett klart detaljrikt sätt.

Upp till bevis! Fyra snabba frågor

Är det ett juligt budskap?
Temat ”Girig man blir givmild och god”, måste kvalificera sig som själva essensen av julens budskap.

Hur ser det ut med miljön?
Ett London i vinterskrud med skrattande barn och torgliv. Definitivt juligt.

Får man julkänsla?
Jag blir sugen på rostade nötter och att sitta framför en öppen spis, så svar ja.

Och slutligen, är den världens juligaste bok?
Den får behålla titeln, en klassiker för framtiden. Måste ändå inflika att Sveriges juligaste bok i mina ögon är Pettson får julbesök av Sven Nordqvist. Så, nu fick jag det sagt.

Vad tycker ni om En julsaga av Charles Dickens?

I slutet av månaden återkommer Bokdjungeln med ett nytt slag om Världens…..bok (även kallad Upp till bevis!) . Mejla gärna in dina förslag redan nu: bokdjungeln@hotmail.se

Annonser

5 thoughts on “En julsaga av Charles Dickens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s