I huvudet på en seriemördare


I huvudet på en seriemördare av Sven Å Christianson
Förlag: Norstedts
Sidor: 448
Genre: Facklitteratur
_______________________________________________________________________
För första gången vill jag varna känsliga läsare, den här boken är otäck på ett realistiskt sätt, eftersom det handlar om verkliga händelser och personer. Jag har redan nämnt boken i ett tidigare inlägg (läs här) då jag helt enkelt inte kunde hejda mig från att skriva upp ett par skrämmande stolpar. Sven Å Christianson är professor i psykologi och har gjort djupgående intervjuer med flera av Sveriges värsta sexual- och våldsbrottslingar och resultatet är delvis boken ”I huvudet på en seriemördare”.

För en seriemördare kan tio minuters njutning vara mer värt än en annan människas liv”.

Boken är indelad i olika huvudrubriker där olika ämnen lyfts fram som exempelvis ”Offren”, ”Dödandet” och ”Gömslen” där ett flertal underrubriker huserar, det framkommer tydligt vad texterna handlar om. Samtidigt som Sven Å Christianson anklagar media för att gotta sig i och tjäna pengar på historier om gärningsmän berättar han själv gärna om olika seriemördares dåd; detaljerat och ofta. Enligt han själv är syftet med boken att ändra synen på dessa gärningsmän; att de kan se ut som vem som helst, vara en granne eller en pojkvän. Att seriemördare inte är födda som monster med en opåverkbar mördargen.
Men är det egentligen någon som tror att det är så? Han vill även lära ut hur man kan tolka tidiga signaler hos barn och ungdomar i riskzonen och påpekar vikten av att få hjälp vid rätt tidpunkt. Det bästa botemedlet är ett kärleksfullt hem.

Det är svårt att inte diskutera bokens innehåll, eftersom den är späckad med intressanta intervjuer och historier från verkligheten. Sven Å Christianson vill att gärningsmän ska kunna komma tills tals, men på ett annorlunda sätt. Att det inte bara ska handla om våldsdåd utan även att teman såsom barndom, tidiga varningssignaler och prevention ska luftas. Men det är svårt att ha koll på hur många gärningsmän som har blivit intervjuade eftersom samtal blandas, vilket är synd.

Delen om Thomas Quick/ Sture Bergwall blir ett sorts brandtal om dennes skuld eftersom diskussionerna gått heta krings hans oskuld. Sven Å Christianson menar att det är rent obegripligt hur vissa kan påstå att den dömde seriemördaren nästintill är oskyldig och att hans tidigare brott var banala.  Han pekar ut honom som mordbrännare, våldtäktsman och mördare. Leif GW Persson får sig en känga för att ha bagatelliserat Quicks tidigare vålds- och sexualbrott och kallat dem ”ganska patetiska och trista”.

Jag är inte tillräckligt insatt för att kunna ta del av Sture Bergwalls oskuld eller inte, men om man lägger de kapitlen åt sidan framträder en genomarbetad och intressant bok om människan, när hon/han är som värst. Hur mörka partier i ens inre kan blomma ut i fel miljö, där våld är det centrala. Det är lätt att få en felaktig bild, att världen är full av seriemördare som väntar på att kidnappa ett barn eller som i detta nu är upptagna med att stycka diverse kroppar. Men det är intressant att ta del av hur en del av dem tänker, hur de känner och hur otroligt egoistiska och manipulativa de är för att nå sina mål.

Sven Å Christianson har en balanserad blandning av intervjuer och historier om ökända seriemördare runtom i världen och det är svårt att lägga undan boken. Det är proffsigt, fascinerande och oerhört skrämmande. Stundtals kryper det i magen av obehag.

”I huvudet på en seriemördare” får fyra palmhjärtan av fem möjliga.

Annonser

3 thoughts on “I huvudet på en seriemördare

  1. Usch, fick världens rysning bara av att läsa den kursiverade meningen :O

    Jag har tidigare läst en bok av Sture Bergwall, men den handlade mer om brev som växlats mellan honom och hans bror. Den var rätt trist, faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s