Ljudbok: Sankta Psyko av Johan Theorin

Johan Theorin byter ut Öland mot västkusten i sin nya spänningsroman ”Sankta Psyko”, men istället för att släppa in salta bad och bergshällar i miljöskildringarna sätter författaren ett psykatriskt sjukhus för våldsbrottslingar i fokus – Sankta Patrica även kallat Sankta Psyko. Alldeles intill sjukhuset ligger förskolan Gläntan, där patienternas barn vistas. Hit anländer den tystlåtna och introverta Jan Hauger för att arbeta som pedagog, i alla fall utåt sett. För inom Jan döljer sig hemliga önskningar om att träffa någon på sjukhuset, en kvinna från det förflutna. För djupt under Sankta Psyko och förskolan finns underjordiska gångar som förenar de båda byggnaderna. I dessa tunnlar ledsagas barnen till sina föräldrar och det är här som Jan ser sin chans. ”Sankta Psyko” är en spänningsroman där karaktärerna likt ett kaleidoskåp skiftar roller, mörka sidor blir ljusa för att senare åter mörkna. Språket är avskalat, känns stundtals naivt och naket, stilgrepp som hjälper till att skapa en effekt av diffusa kanter i persongalleriet.

Vem är ond och vem är god?

Magnus Krepper passar bra som uppläsare, med sin något sömniga röst ger han ett extra lager till berättelsen, den naiva tonen förstärks. Samtidigt kommer jag på mig själv med att irritera mig på karaktärerna, får en känsla av att jag inte bryr mig. Låt dem förgås, ingen skulle sörja. Stäng in dem i de mörka underjordiska gångarna, det spelar ingen roll. För det är inte ens lätt att tycka om huvudkaraktären Jan, vilket skapar en konflikt hos en som läsare. En känsla av att ständigt vara på sin vakt och där lyckas Johan Theorin. Inget är självklart, inte ens på upploppet. Ändå vill jag ha mer, att barnen ska spela en större roll, att karaktärerna ska få vassare kanter och att den psykologiska spänningen ska stiga mer.

Det är i de öländska kriminalromanerna som Johan Theorin är starkast, men det är intressant att få ta del av hans författarskap på ett annat sätt, för i ”Sankta Psyko” använder han sig av ett annat stilgrepp. Theorin vågar att bryta av mot mängden och därför är han av de bästa svenska deckarförfattarna just nu.

Sankta Psyko får tre palmhjärtan av fem möjliga

Annonser

4 thoughts on “Ljudbok: Sankta Psyko av Johan Theorin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s