Gracie av Veronika Malmgren


Gracie av Veronika Malmgren
Förlag: Brombergs
Sidor: 159
Genre: Roman som utspelar sig i amerikansk miljö
_________________________________________________________________________
Klara är en 16-årig utbytesstudent från Sverige som har hamnat i den sömniga staden Manning i Kansas, USA. Tillsammans med vännen Penelope åker hon omkring i en sandfärgad cabriolet kallad Gracie. De sicksackar mellan stadsgator och guldgula majsfält – samtidigt som Pearl Jam spelas i högtalarna. Penelope vid ratten och Klara bredvid. Den ena drömmer om att vara någon annanstans, vill bränna iväg till Mexiko och leva på servitrisjobb och poesi. Den andra är nöjd där hon är, långt borta från Sverige och hennes forna jag. ”Gracie” handlar till stor del om vänskap och att vara den som blir lämnad kvar, men även om svårigheten att bryta mot tidigare generationers livsval.
Får Sara Stridsbergs-vibbar av språket.

I debutromanen ”Gracie” dukar Veronika Malmgren upp ett amerikanskt smörgåsbord i form av tornadovarningar, macaronies and cheese, countrymusik, skolskjutningar och pårökta tonåringar, men som läsare blir man aldrig kvävd av de stundtals uppradade klyschorna. Mycket tack vare språket som imponerar och är genialiskt enkelt.

Penelope Dawn, vad hade hon som ingen annan hade?
Mig. Hon hade mig.”

Även om jag trivs med berättarstilen a la less is more, kan jag ibland sakna en mer tjockflytande berättelse, där det är tillåtet att sätta till mer händelser, utan att allting ska kännas avskalat. Ingen får prata för mycket, inget för spännande får inträffa. Men här styr språket, enkelheten som stundtals kan göra det lilla stort. Strunta helt enkelt i att slaviskt läsa den för en specifik handling eller en konflikts skull, läs den för att få flyta med i språket och i en amerikansk tillvaro. För att få en chans att tillfälligt bosätta sig i Manning, Kansas och frossa i ett liv over there. Gracie är helt enkelt en bra roman.

Efteråt var det knytkalas hemma hos Margaret, ute på gården. Dobermannhundarna skällde och sprang kring våra ben när vi klev ur bilarna. Vi bar upp kylväskorna till huset och dukade upp alltihop inne i köket: knaperstekt kyckling, rostbiff, puddingar, chips, bön- och pastasallader, uppskuren cantaloupemelon och en tårta som var garnerad med glasyr som en flagga i rött, vitt och blått”.

Gracie får 4 palmhjärtan av 5 möjliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s