Country noir som ger mig en litterär käftsmäll

En helvetes vinter av Daniel Woodrell
Förlag:
Natur & Kultur
Sidor: 231 (pocket)
Genre: Country noir
_______________________________________________________________________

Författaren Daniel Woodrell tar mig med på min första litterära resa i genren country noir och jag gillar den skarpt. En helvetes vinter (ja, den finns även som film) handlar om 16-åriga Ree Dolly som bor tillsammans med sin white trash- familj i Ozarkbergen; där fattigdom, laglöshet och knarkhandel regerar. Blod är tjockare än vatten och frasen ”Jag är en Dolly” förklarar mer än tillräckligt. Mamman är sinnessjuk och pappan är en ökänd tillverkare av crystal meth. Ree får ensam ta ansvaret för det fallfärdiga rucklet och hennes två småsyskon. En dag knackar polisen på dörren och meddelar att hennes far inte har infunnit sig till en rättegång och om han inte dyker upp förlorar familjen huset som borgen. I den kalla vintern får Ree ensam ta på sig ansvaret för att söka upp sin far trots den hotande kylan från såväl minusgrader som släktingar.

”En kväll när Ree fortfarande var en liten batting hade pappa kommit ihop sig med Buster Leroy Dolly och blivit skjuten i bröstet borta vid Twin Forsks-floden. Han var speedad på crank och helt exalterad över att ha blivit skjuten, så istället för att ta sig till en läkare körde han fem mil till West table och baren Tiny Spot Tavern för att visa upp det glamourösa kulhålet och det bubblande blodet för kompisarna som hängde där.”

En helvetes vinter är en svart råbarkad berättelse där hårdingar går på crank istället för tuggtobak. Mitt bland gravida tonårsmammor och knarkuppgörelser drömmer Ree Dolly om ett liv i armén – långt bort från USA:s bakgård. Tills dess är hon fast med sin sinnessjuka mamma och sina två småsyskon. Som läsare blir man gripen och sidorna försvinner alltför fort, språkrymten har en jämn puls och det blir aldrig trist.  Det är nästan så att man känner lukten av snö, blod och stekflott. Hör ljudet av ylande prärievargar.

Det är så jäkla bra.

En helvetes vinter får hela 4,5 palmhjärtan av 5 möjliga.

 

Annonser

2 thoughts on “Country noir som ger mig en litterär käftsmäll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s